Terug naar nieuwsoverzicht

Zo signaleert u problemen met uw caravanbanden

U heeft zich verheugd op een heerlijke, rustige vakantie en vol goede moed vertrekt u met uw caravan richting het zuiden. Totdat een harde knal en een flinke zwiep van de caravan u de vluchtstrook op doet sturen. U stapt uit en u ziet het meteen: een klapband. Niets is vervelender dan een lekke band van uw caravan. Echter, er zijn diverse manieren om vroegtijdig bandenproblemen te ontdekken. In dit blog geven we u een aantal tips om veilig en zorgeloos op weg te kunnen.

WIELKASTCONTROLE

Begin de controle van uw banden bij de wielkasten. Check altijd of de banden van uw caravan niet hebben aangelopen. Dit kan duiden op slechte vering, een te grote bandenmaat of een te zware belading. U kunt aanlopen herkennen door zwarte vegen aan de binnenzijde van de wielkasten.

WANGEN

Een klapband wordt vaak veroorzaakt doordat de zijkanten van een band de druk niet meer aan kunnen. Check daarom ook altijd de zogenaamde wangen van de band op scheuren, bobbels of andere beschadigingen. Overigens ontstaan deze vaak door het raken van een grote steen of stoeprand.

LEEFTIJD

De leeftijd van een band is ook een belangrijk gegeven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kans op een klapband na zes jaar significant toeneemt. Als BOVAG bedrijf moeten wij u dan ook een vervangingsadvies geven wanneer uw banden ouder zijn dan zes jaar. U kunt zelf controleren hoe oud uw banden zijn. Op de wang van de band staat een DOT-code die meestal bestaat uit vier cijfers. Deze vier cijfers geven de productieweek en het bijbehorende jaar aan. DOT 0810 geeft aan dat de band in de achtste week van 2010 is gemaakt. Zijn de banden ouder dan zes jaar dan raden wij u aan om deze te vervangen.

Maar er valt nog meer af te lezen aan de wang van een band. Op de band worden een aantal gegevens weergegeven in een reeks van cijfers en letters, vaak op deze manier: 185/80 R14 102 R. Bekijk de tabel hieronder voor de specificatie van de code:

Code

Wat is het?

Specificatie

185

De breedte

De breedte wordt altijd weergegeven in millimeters.

80

De hoogte

Dit is de hoogte weergeven in percentage van de breedte.

R

Het bandentype

De ‘R’ staat voor radiaal, een bepaalde manier van fabriceren.

14

Velgmaat

Dit betreft de doorsnede van de velg, in inches.

102

Draagvermogen

Dit betreft het draagvermogen in een indexcijfer. 102 staat in dit geval voor 850 kg. Hoe hoger dit getal, hoe meer kilo’s de band aankan.

S

Snelheidsindex

De ‘S’ staat voor de maximumsnelheid die de band kan hebben. De letter ‘S’ staat voor 180 km/h. Hoe verder de letter in het alfabet voorkomt, des te meer snelheid kan de band aan.

Let er ook altijd op dat de caravanbanden dezelfde maatvoering hebben. Dit voorkomt disbalans van de caravan door ongelijke slijtage.

Hieronder ziet u twee voorbeelden van caravanbanden.

Eerste foto: Op deze foto is de bandenmaat, het draagvermogen en de snelheidsindex van een band te zien.
Tweede foto: Op deze foto ziet u de DOT-Code. De laatste cijfers 1308 geven aan productieweek 13, jaar 2008. Ons advies: vervangen!

BANDENSPANNING

De banden van uw caravan dienen op de juiste spanning te zijn. Voor de meeste caravanbanden geldt dat er minimaal 3,0 bar in de banden aanwezig moet zijn. Een te lage bandenspanning zorgt voor oververhitting waardoor de band beschadigt. Het gevolg daarvan is een klapband. Controleer bij het stallen van de caravan ook altijd de bandenspanning en breng deze met twee-tiende bar iets boven de maximaal toegestane spanning. Doordat lucht bij dalende temperatuur een hogere dichtheid heeft zal de band iets aan spanning inboeten.

PROFIEL

Alhoewel het profiel van een caravanband niet snel zal onder het wettelijk minimum van 1.6 millimeter zal komen, vermelden wij deze toch voor de volledigheid. Controleer ook altijd het loopvlak van de band op ongewild meereizend blik, scheuren of een ongelijk afslijtprofiel.

Weet u niet zeker of uw banden aan vervanging toe zijn? Kom langs bij Karsten Caravanmakelaardij of bel met 0229 261 635 en wij voorzien u graag van een passend advies.