Veel gestelde vragen over caravan verkopen

1. WAAR KAN IK MIJN CARAVAN VERKOPEN?

Er zijn meerdere plekken waar u uw caravan kunt verkopen. Natuurlijk zijn er websites als Marktplaats.nl en Tweedehands.net waar u de verkoop in eigen beheer heeft. Verder is het mogelijk om een caravan direct te verkopen aan een handelaar of een caravan opkoper. Een derde optie is om uw caravan ergens te stallen en de verkoop uit te besteden, bijvoorbeeld bij een caravanmakelaar.

2. WANNEER KAN IK HET BESTE MIJN CARAVAN VERKOPEN?

In principe kunt u uw caravan gedurende het hele jaar verkopen. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat het aanbod na de zomer een stuk hoger ligt omdat veel mensen besluiten om na de vakantieperiode hun caravan te verkopen. De vraag naar caravans is daarom juist in het voorjaar hoger. Mensen gaan dan op zoek naar een nieuwe caravan voor het aankomende seizoen. (We hebben in zowel het voorjaar als het najaar een piek in zowel het aanbod als de vraag/verkoop. Echter, ook in de winter worden er caravans verkocht, zij het in iets mindere mate)

3. HOE VERKOOP IK MIJN CARAVAN?

Een van de manieren bij een caravan verkopen is om een advertentie op verkoopwebsites te plaatsen of in vakantie- en caravanbladen. Verder is het ook mogelijk om contact op te nemen met een caravan opkoper met de vraag of hij interesse heeft om uw caravan te kopen. De kans is groot dat u sowieso reacties van opkopers krijgt op advertenties. Een andere mogelijkheid is om uw caravan aan te melden bij een caravanmakelaar. Hij regelt vervolgens de verkoop van uw caravan zodat u hier zelf geen omkijken meer naar heeft.

4. IK WIL MIJN CARAVAN ZO SNEL MOGELIJK VERKOPEN; HOE DOE IK DAT?

Dit hangt natuurlijk af van wat u zelf snel vindt. Over het algemeen zijn caravan opkopers altijd wel geïnteresseerd in het kopen van uw caravan, meestal betalen zij wel een wat lagere prijs omdat ze de caravan met winst willen doorverkopen. Caravanmakelaars zoals Karsten verkopen uw caravan gemiddeld binnen één maand voor de hoogst mogelijke prijs.

5. IS EEN CARAVAN GESCHIKT OM VIA INTERNET TE VERKOPEN?

Ja, het is goed mogelijk om een caravan via het internet te verkopen. Hou er wel rekening mee dat potentiële kopers de caravan willen bezichtigen voordat ze overgaan tot aanschaf. Wanneer u de verkoop in eigen beheer heeft, is het dus belangrijk dat u tijd heeft om de bezichtigingen te verzorgen en dat u eenvoudig toegang heeft tot de caravan.

6. KAN IK EEN CARAVAN VERKOPEN ZONDER KENTEKENPAPIEREN?

Het is mogelijk, maar dit geldt alleen voor caravans met een maximaal toegestane massa tot 750kg. Alle caravans die zwaarder beladen mogen worden dan 750 kg. dienen een RDW registratie en dus eigen kenteken te hebben. Dit dient altijd te worden geregistreerd op naam van de eigenaar. Hiervoor heeft u het complete kentekenbewijs nodig (tegenwoordig een kentekenpasje met tenaamstellingscode) en om de overschrijving te regelen dient u naar een RDW Kentekenloket te gaan.

7. HOE WERKT HET OVERSCHRIJVEN VAN EEN CARAVAN?

Het is aan de koper om de caravan op zijn naam over te schrijven. Dit kan bij een kentekenbalie of bij een RDW-vestiging. Let er op dat u de koper alle juiste papieren (papieren kentekenbewijs met deel 1, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs of een kentekencard met tenaamstellingscode) overhandigt en dat u van de koper een vrijwaringsbewijs krijgt. Dit is een document dat bewijst dat u niet langer eigenaar bent van de caravan. Het vrijwaringsbewijs ontvangt de koper bij het overschrijven van de caravan.

8. MOET IK MIJN CARAVAN VOOR VERKOOP LATEN KEUREN?

In Nederland zijn, in tegenstelling tot de Apk-keuring van auto’s, geen verplichte keuringen voor caravans. Dit is in 2014 besloten door de Europese Unie. Wel hebben de BOVAG en de FOCWA eigen keuringsrapporten waarin de toestand van de caravan vermeld staat. Er is geen wettelijke verplichting voor deze rapporten, maar geadviseerd wordt om de caravan bij normaal gebruik 1x per twee jaar te laten keuren/onderhouden.

9. HOE BEREKEN IK DE WAARDE VAN MIJN CARAVAN?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van uw caravan te bepalen. Online is er een tool genaamd de caravan koerslijst. Dit is onderdeel van de Caravan Koopwijzer en u vult op de website het merk, serienummer en het bouwjaar van uw caravan in. De website berekent vervolgens automatisch de waarde. Echter, dit is een calculatieprogramma dat gebruikt maakt van een vaste afschrijvingstabel en de werkelijke marktwaarde wijkt hier nogal eens van af. Er zijn natuurlijk meer factoren die invloed hebben op de waarde van het voertuig: bijvoorbeeld de toestand van de caravan, eventuele extra’s, de intensiteit van gebruik en de vraag en aanbodwerking op online verkoopsites. Kortom, een juiste waarde vaststellen is niet eenvoudig en Daarom is het ook een optie om uw caravan te laten taxeren bij een caravanmakelaar. De taxateur houdt rekening met alle factoren die van belang zijn en berekent aan de hand daarvan de actuele waarde.

10. IS HET MOGELIJK OM MIJN CARAVAN NAAR IEMAND IN EEN ANDER LAND TE VERKOPEN?

Ja, dat is mogelijk. Wel is het belangrijk om te informeren naar de regels omtrent de verkoop van caravans in het betreffende land. In Nederland moet u het voertuig afmelden bij de RDW en de verzekering stopzetten. Ook moet u de bijbehorende papieren overhandigen aan de koper; hij kan daarmee een nieuw kenteken regelen. Wanneer u de caravan verkoopt aan buitenlanders, moet er natuurlijk een nieuw kenteken geregeld worden en daar hebben zij de papieren voor nodig. Hiervoor kunnen de buitenlandse kopers terecht bij de RDW of het VWE. Hier wordt de caravan uitgeschreven uit het RDW register en krijgen ze een export document met een export kenteken. Transporteren ze de caravan op een trailer? Dan is uitschrijven uit het RDW register voldoende. Haken ze de caravan achter de auto en gaan ze rijdend de grens over? Dan zullen ze hiervoor in veel gevallen ook een verzekering moeten afsluiten. Hoe dan ook, het belangrijkste is dat u als verkoper altijd een vrijwaringsbewijs ontvangt. Dit is het bewijs dat de caravan niet meer op uw naam is geregistreerd en u dus niet meer aansprakelijk bent voor het object.

11. HOE VERKOOP IK EEN CARAVAN MET SCHADE?

Een belangrijke factor hierbij is de hoeveelheid schade aan de caravan. Bij lichte schade en gebruikerssporen is het goed mogelijk om de caravan te verkopen op de eerder genoemde manieren. Vermeld wel in de advertentietekst eerlijk dat er schade is, zodat kopers realistische verwachtingen hebben. Ook een caravanmakelaar zal een caravan met schade nog gewoon kunnen verkopen, mits de caravan nog goed bruikbaar is. Verder zijn er speciale opkopers die caravans met ernstigere (water)schade opkopen. In veel gevallen heeft een caravanmakelaar contacten met dergelijke opkopers dus kan hij hier ook bij helpen.

12. HOE ZORG IK DAT DE CARAVAN KLAAR IS VOOR VERKOOP?

We geven u een aantal tips om te zorgen dat uw caravan verkoopklaar is:

 • Zorg dat de caravan schoon is en dat alle persoonlijke bezittingen uit de caravan zijn. Hoe netter en ruimer de caravan is, des te beter hij verkoopt
 • Laat op foto’s alle mogelijkheden van de caravan zien, bijvoorbeeld een zithoek die om te bouwen is tot slaapgedeelte. Breng ook waardevolle accessoires zoals bijvoorbeeld een mover of airco goed in beeld!
 • Zorg ervoor dat de caravan fris ruikt en dat de inrichting aantrekkelijk is voor eventuele kopers.
 • Repareer gebreken aan de caravan alvorens hem in de verkoop te zetten. Dit voorkomt koopblokkades bij een potentiële koper
 • Eventueel kunt u overwegen een BOVAG onderhoudsbeurt ui te laten voeren alvorens u de caravan in de verkoop plaatst. U kunt dan in de advertentie aangeven dat de caravan recent gekeurd is en dit wekt ontzettend veel vertrouwen bij potentiële kopers!

13. WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ HET VERKOPEN VAN DE CARAVAN?

We raden u aan om bovenstaande tips op te volgen en om ervoor te zorgen dat u over alle papieren beschikt. Een andere tip die we u mee willen geven is om afspraken over de prijs en betaling duidelijk op papier te zetten zodat zowel u als de koper duidelijkheid heeft. Verkoopt u de caravan aan een opkoper? Ga dan na of het om een betrouwbare partij gaat en maak eveneens heldere afspraken.

14. HOE REGEL IK BEMIDDELING VOOR DE VERKOOP VAN MIJN CARAVAN?

U kunt contact opnemen met een bemiddelaar en uw caravan aanmelden voor verkoopbemiddeling. Karsten Caravanmakelaardij is zo’n bemiddelaar, uw caravan meldt u eenvoudig online aan.

DIRECT UW CARAVAN VERKOPEN


15 .WAT DOET EEN CARAVANMAKELAAR?

Een caravanmakelaar verzorgt het gehele proces van de verkoop van de caravan. Allereerst zorgt een taxateur voor een realistische taxatie en stelt de makelaar een verkoopprijs vast. Verder regelt de caravanmakelaar de volgende zaken:

 • Het maken van foto’s
 • Het maken van een verkoopvideo
 • Opstellen van een advertentie met een bijbehorende advertentietekst
 • Offline en online promotie van de caravan
 • Bezichtigingen
 • Administratieve afhandeling

16. VERKOPEN JULLIE OOK RETRO EN OLDTIMER CARAVANS?

Ja, bij Karsten Caravanmakelaardij verkopen we alle type caravans. Hou er wel rekening mee dat het bij retro en oldtimer caravans om een specifieke doelgroep gaat en dat de vraag mogelijk lager is. Hierdoor kan het gemiddeld langer duren voor we uw caravan verkopen. Daarnaast moet het wel écht een waardevolle oldtimer of een specifiek model zijn. Twijfelt u hierover? Neem gerust contact met ons op.

17. WAT KOST HET OM MIJN CARAVAN VIA JULLIE TE VERKOPEN?

De kosten voor het verkopen van uw caravan zijn als volgt verdeeld:

Opstartkosten: Taxatie, stalling en promotie

Bemiddelingskosten

€ 170,- (eenmalig, overeenkomst voor een half jaar)

9% van het verkoopbedrag, minimaal € 400,-

De bemiddelingskosten betaalt u alleen wanneer wij de caravan daadwerkelijk verkopen. Lukt het ons niet om het voertuig te verkopen? Dan betaalt u dus geen bemiddelingskosten.

18. WAT LEVERT HET OP OM EEN CARAVAN VIA EEN BEMIDDELAAR TE VERKOPEN?

Een bemiddelaar zoals Karsten Caravanmakelaardij verkoopt uw caravan voor de hoogst mogelijke prijs. Opkopers willen juist zo min mogelijk betalen omdat zij winst willen behalen. Dankzij onze kennis en professionaliteit zorgen we ervoor dat u een eerlijke prijs ontvangt.


19 .HOELANG DUURT HET VOOR JULLIE DE CARAVAN VERKOCHT HEBBEN?

Gemiddeld verkopen wij caravans binnen één maand. Het verkoopbedrag ontvangt u, minus de bemiddelingskosten, binnen 72uur na verkoop op uw rekening. Dit wordt via de derdengeldenrekening van Notarieel Betalen rechtstreeks naar u overgemaakt.

Logo

Contactgegevens

Adres

Noorderdracht 59a
1696 AC Oosterblokker

Telefoon: +31 229 26 16 35
E-mail:
Contact

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag:   

Op afspraak
Woensdag:   

09:00-16:00u
Donderdag:   

09:00-16.00u.
Vrijdag:      

09:00-16:00u.
Zaterdag:      

10:00-16:00u.