Terug naar nieuwsoverzicht

Caravanverkoop in de lift!

DE MARKT VOOR NIEUWE CARAVANS HEEFT AFGELOPEN KWARTAAL NA EEN LANGE PERIODE VAN VERKOOPDALINGEN DE WEG OMHOOG WEER GEVONDEN. IN DE EERSTE DRIE MAANDEN VAN 2015 WERDEN 1.429 EXEMPLAREN VERKOCHT; EEN STIJGING VAN 4,1 PROCENT TEN OPZICHTE VAN DEZELFDE PERIODE VORIG JAAR, ZO BLIJKT UIT DE CIJFERS VAN BOVAG, KCI EN VWE.

De caravanverkoop in Nederland bereikte vorig jaar een bodem met 5.489 registraties (exclusief lichte exemplaren onder 750 kg zonder eigen kenteken). In 2009 werden nog meer dan 10.000 nieuwe caravans verkocht en in de jaren 2003 en 2004 werden verkoopaantallen van boven de 20.000 gehaald. Mede onder invloed van de economische crisis en door de populariteit van kleine en zuinige -al dan niet hybride- auto’s liep de belangstelling voor nieuwe caravans terug. Die auto’s kunnen immers geen caravans trekken. Nu de crisis op z’n einde loopt, vele belastingvoordelen op kleine auto’s verleden tijd zijn en er steeds meer zuinige en hybride auto’s op de makt komen die wel voldoende trekkracht hebben (o.a. Mitsubishi Outlander PHEV, Volvo V60 Hybrid, Volkswagen Golf GTE), kan de caravanbranche ook weer de blik vooruit werpen. In de maand maart werd een verkoopstijging van 17 procent genoteerd ten opzichte van maart vorig jaar, tot 799 stuks.

Vouwwagens
Dat er alsmaar minder nieuwe caravans werden verkocht in de afgelopen jaren, betekent niet dat de Nederlander het kamperen en de camping de rug heeft toegekeerd. Integendeel: ons land is met zo’n 460.000 geregistreerde caravans (boven 750kg) nog steeds caravanland nummer één in de wereld. Bovendien bleef de interesse voor tweedehands caravans op peil en weken doorgewinterde kampeerders met kleinere, zuinige auto’s uit naar alternatieven, zoals de vouwwagen. Een andere ontwikkeling is de populariteit van de kampeerauto, waarvan er in 2009 nog zo’n 60.000 in Nederland rondreden en inmiddels ruim 90.000 stuks.

(BRON: BOVAG)