Terug naar nieuwsoverzicht

5 tips voor de aanschaf en het onderhoud van uw voortent

Extra overdekte ruimte op de camping is altijd handig. Maar neemt u dan een complete voortent of is een simpele luifel al voldoende? En hoe kunt u het beste de voortent onderhouden? In dit blog vindt u 5 handige tips zodat u langer plezier kunt beleven aan uw voortent of luifel.


TIP 1: HOLLEN OF STILSTAAN?

Als u wilt rondtrekken met de caravan volstaat waarschijnlijk een lichte en compacte voortent. Eventueel is zelfs een luifel al voldoende. Wanneer u lang op één plaats verblijft wilt u waarschijnlijk meer comfort en is een luxere voortent een goede optie.

TIP 2: UITBREIDING

Wilt u extra leefruimte creëren? Dan doet u er verstandig aan om een voortent van minimaal 2,50 meter diep te nemen. Voor bijvoorbeeld het lezen van een boek in de schaduw is een cassette- of etuiluifel al voldoende.

TIP 3: SOORT DOEK

Het soort doek is afhankelijk van uw kampeergedrag. Kampeert u het liefst in het voor- of najaar dan is een all-season doek een echte aanrader. Zoekt u over het algemeen de zon op, dan is een licht, dunner doek een verstandige keuze.
U heeft grofweg de keuze uit drie soorten materialen: acryl, polyvinylalcohol (pva) en pvc. Acryl is de synthetische variant van katoen. Het materiaal is soepel, waterafstotend en duurzaam. Het weefsel is ruw waardoor het lastiger schoon te maken is.
Voor pva gelden vergelijkbare eigenschappen met als grootste pluspunt dat het goed te reinigen is. Pvc wordt vaak gebruikt om vaste voortenten te maken. Het materiaal is glad, goed schoon te maken en vooral erg sterk. Het enige nadeel van alle doeken is dat de doeken nauwelijks ademen. Om condensvorming tegen te gaan, is het verstandig om goed te ventileren.

TIP 4: SCHOONMAKEN

Uw voortent is in veel gevallen voorzien van een coating. Met schoonmaken is het belangrijk dat u deze coating niet beschadigd. Een zachte borstel met lauwwarm water is vaak al voldoende om uw tentdoek te reinigen. Schimmelvlekken en weervlekken kunt u behandelen met een bleekwateroplossing van 10 cc op 1 liter water. Spuit het doek in met een plantenspuit en wrijf met een zachte borstel in. Spoel het doek vervolgens af met water en uw luifel is als nieuw.
Kookt u veel in de voortent? Kies dan een dak van pvc. Dat neemt het vuil niet op en het doek is dan gemakkelijker schoon te maken.

TIP 5: TERUG VAN WEGGEWEEST

Het ideale moment van weggaan, is wanneer het droog is. U kunt dan namelijk uw voortent droog inpakken waardoor er geen schimmelvorming kan ontstaan. Leg de voortent met de binnenkant naar boven op de grond en vouw hem op. Zorg altijd dat de vensters niet gevouwen worden, deze zijn vaak minder flexibel waardoor de vouw er in blijft zitten. Toch in de regen ingepakt? Zet hem dan thuis in de tuin op en laat het doek goed opdrogen.

Welke voortent bij u past hangt af van uw kampeerwensen. Wellicht is een andere caravan zelfs een oplossing. Bij Karsten Caravanmakelaardij vindt u altijd de caravan van uw dromen. Kom vrijblijvend langs in onze showroom of bekijk ons aanbod.