Terug naar nieuwsoverzicht

5 handige tips voor het reizen met de caravan

Iedereen herkent het: vakantiestress. Is het uitzoeken van een geschikte vakantiebestemming bijna leuker dan de vakantie zelf, levert het inpakken van de caravan in veel gevallen heel wat meer stress op. In dit blog vindt u vijf handige tips om het op reizen met uw caravan zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.

TIP 1: CONTROLEER BANDEN EN BANDENSPANNING.

Niets is vervelender dan op de dag van inpakken er achter te komen dat uw banden niet in orde zijn. Onze tip: breng de banden van uw caravan ruim voor vertrek op de juiste spanning en houdt deze in de gaten. Loopt een band leeg? Dan heeft u nog voldoende tijd om uw banden te wisselen en levert u dat geen extra stress op. Vergeet ook niet om uw reservewiel te controleren!

De juiste bandenspanning kunt u vaak vinden op de wielkast of het instructieboekje van de caravan. Ook is het aan te raden de bandenspanning van de trekauto te controleren. Deze is te vinden in het instructieboekje, de deurstijl en veelal in de binnenkant van de brandstofklep.

TIP 2: HET JUISTE GEWICHT EN VERDELING

Zeker als u voor het eerst op pad gaat met uw nieuwe caravan is het zaak om het gewicht zo goed mogelijk te verdelen. In de eerste plaats voorkomt dit slingeren en stuiteren van de caravan en verhoogt daarbij de stabiliteit van de caravan. Berg daarom zware voorwerpen nooit op in hoge kastjes maar juist ter hoogte van de as. Probeer daarnaast de volledige ruimte te benutten door ook achterin de caravan wat spullen op te bergen voor een optimale gewichtsverdeling.

Nog een extra tip: een caravan heeft een maximumgewicht. Dit staat onder andere op het typeplaatje welke vaak op de dissel is bevestigd of op het kentekenbewijs. Wanneer u deze overschrijdt is het raadzaam om het gewicht omlaag te brengen; dit voorkomt gevaarlijke situaties en vooral hoge boetes.

TIP 3: BEVESTIGEN VAN BAGAGE.

De banden zijn in orde, de caravan is niet te zwaar beladen dus rijden maar. Of toch niet? Alhoewel het verleidelijk kan zijn om uw spullen niet vast te maken, is het verstandig om dat toch te doen. Ten eerste voorkomt het dat uw bagage gaat schuiven waardoor het gewicht niet meer wordt verdeeld. Vooral met het rijden in de bergen kan dit problemen veroorzaken. Daarnaast wilt u natuurlijk dat uw spullen en uw caravan niet beschadigen.

TIP 4: CONTROLEER DE PAPIEREN

In de meeste gevallen heeft de caravan een apart kenteken maar toch vergeten heel wat caravanbezitters bij het inpakken het kentekenbewijs van de caravan. Tip: bewaar het kentekenbewijs in het dashboardkastje van de auto. Zo heeft u alle papieren bij de hand en kunt u zorgeloos op reis.

TIP 5: MAAK EEN PROEFRIT!

Het maken van een proefrit is altijd handig. Zo komt u er meteen achter of uw caravan goed geladen is, of er geen mankementen zijn en of uw auto geschikt is om uw caravan te trekken. Begin daarom altijd op tijd met inpakken zodat u in elk geval nog een proefrit kunt maken.

Blijkt uw caravan niet geschikt om al uw spullen te vervoeren of op zoek naar een andere? Karsten Caravanmakelaardij.nl helpt u graag om de caravan van uw dromen aan te kopen. Kom vrijblijvend langs in onze showroom of bekijk ons aanbod.