Terug naar nieuwsoverzicht

34% meer nieuwe caravans verkocht in juni!

DE GROEI IN DE VERKOOP VAN CARAVANS BLIJFT DIT JAAR AANHOUDEN; UIT DE CIJFERS VAN BRANCHEORGANISATIES KCI, BOVAG EN DATABUREAU VWE BLIJKT DAT AFGELOPEN JUNI MAAR LIEFST 34 PROCENT MEER NIEUWE EXEMPLAREN WERDEN VERKOCHT DAN IN JUNI 2014. IN HET EERSTE HALFJAAR VAN 2015 STEEG DE CARAVANVERKOOP MET 9 PROCENT, WAARMEE EEN JARENLANGE VERKOOPDALING TOT STILSTAND IS GEBRACHT. DE CAMPERVERKOOP PLUSTE IN JUNI MET BIJNA 40 PROCENT.

Eerste halfjaar 2015
In de eerste zes maanden van dit jaar werden al 4.074 nieuwe caravans (boven 750kg, met eigen kenteken) geregistreerd, daar waar het in heel 2015 om amper 5.500 exemplaren ging. Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI, waarin alle caravanfabrikanten en importeurs zijn verenigd, reageert verheugd op de cijfers: "In de lentemaanden barst het kampeerseizoen altijd los en worden logischerwijs de meeste nieuwe caravans en campers afgeleverd. We merken dit jaar eindelijk dat de crisis ten einde is, het consumentenvertrouwen weer toeneemt en een nieuwe caravan weer op de radar verschijnt. Het aantal caravans in Nederland is de afgelopen jaren overigens wel stabiel gebleven; ook -of misschien wel juist- in de crisisjaren is de Nederlander blijven kamperen. Nu zien we ook dat jonge gezinnen weer interesse tonen in de aanschaf van caravans. We hebben wel nog een lange weg te gaan, want een jaar of tien geleden verkochten we in Nederland nog rond de 20.000 caravans per jaar. Maar het herstel is ingezet en dat geeft de burger moed.”

Tweedehands caravans
Voorzitter Siewert Gorter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven ziet ook positieve ontwikkelingen op de occasionmarkt: “De vakhandel verkocht afgelopen halfjaar zo’n 4 procent meer gebruikte caravans dan een jaar eerder, tot een totaal van 6.444 stuks. Terwijl die markt sowieso stabiel bleef in voorgaande jaren, zie je nu zelfs in sommige gevallen tekorten ontstaan aan gewilde occasions. Nederland was, is en blijft caravanland nummer één.” De groeiende populariteit van caravans is ook buiten de landsgrenzen waarneembaar: Duitsland noteerde in de eerste maanden van 2015 een afzetplus van ruim 10 procent en de Belgische caravanbranche behaalde in 2014 het hoogste verkoopniveau in tien jaar.

Camperverkoop ook in de plus
Het aantal kampeerauto’s in Nederland ligt momenteel op een recordniveau van bijna 95.000 en dat blijft maar groeien. In het eerste halfjaar van 2015 werden 943 nieuwe campers geregistreerd en dat waren er bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Juni was, net als bij de caravans, ook voor de verkoop van nieuwe kampeerauto’s een topmaand met een plus van bijna 40 procent. Ook de verkoop van tweedehands campers door de vakhandel steeg in de periode januari tot en met juni fors, met bijna 6 procent tot 3.283 stuks.

Populairste merken
De Duitse merken Hobby, Fendt en Knaus waren in het eerste halfjaar het populairst in Nederland met respectievelijk 753, 750 en 609 registraties. Voor Knaus betekende dat zelfs een stijging van bijna 50 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Onder de kampeerauto’s leidt het Sloveense merk Adria Mobil de ranglijst met 145 nieuwe exemplaren dit jaar (plus 59 procent), gevolgd door Hymer met 125 en Carthago met 75 stuks.

(BRON: BOVAG.NL)