Terug naar blogoverzicht

Wegenbelasting camper

Helaas is het verplicht om wegenbelasting voor uw camper te betalen. Dit is misschien niet het leukste onderwerp om over te lezen, maar we hopen met dit blog en onze tips en tricks het betalen van de camperbelasting tóch een stukje beter te maken. Lees snel verder om erachter te komen hoe u jaarlijks wel honderden euro’s kunt besparen op uw wegenbelasting.

WAT IS CAMPER WEGENBELASTING?

Laten we beginnen bij het begin: wat is camper wegenbelasting en waarom moet het betaald worden? Wegenbelasting voor een camper is eigenlijk vergelijkbaar met de motorrijtuigenbelasting voor auto’s, alleen worden er voor campers andere tarieven en uitzonderingen gehanteerd.

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR DE CAMPER WEGENBELASTING

Er zijn verschillende soorten tarieven voor camper wegenbelasting in het leven geroepen die afhankelijk zijn van een aantal factoren. De leeftijd van uw camper speelt hierin bijvoorbeeld mee, maar ook hoe u de camper aan de binnenkant heeft ingericht. Hieronder lichten we de verschillende tarieven toe:

KWARTTARIEF

De wegenbelasting camper kwarttarief geldt voor campers die niet ouder dan 40 jaar zijn en noemen we ook wel het bijzonder tarief. De naam verklapt het al een beetje, want met het kwarttarief betaal je ¼ van het volledige wegenbelastingtarief wat je voor een personenauto zou betalen.

HALFTARIEF

Zo bestaat er ook het halftarief voor de wegenbelasting voor uw camper, waarmee u 50% korting krijgt op de reguliere motorrijtuigenbelasting. Hiervoor komt u in aanmerking als u de camper bedrijfsmatig verhuurt, ongeacht of de camper op uw naam of op die van de huurder staat.

UITZONDERINGEN

Is uw camper ouder dan 40 jaar? Dan valt u onder de uitzondering en wordt de camper vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting. Deze vrijstelling geldt overigens ook voor campers die elektrisch of op waterstof rijden, maar helaas (nog) niet voor hybride campers. Om uitgezonderd te worden van het betalen van camperbelasting, moet u een verzoek bij de belastingdienst indienen.

INRICHTING VAN DE CAMPER

We horen u denken: wat heeft de inrichting van mijn camper te maken met de wegenbelasting? Het klinkt inderdaad een beetje onduidelijk, maar het heeft ermee te maken dat uw camper aangegeven moet zijn als kampeerauto op het kentekenbewijs. Om hieraan te voldoen moet de camper onder andere 2 vaste zitplaatsen hebben, minimaal 2 slaapplekken bevatten en een ingebouwde keuken hebben.

EENVOUDIG DE HOOGTE VAN CAMPERBELASTING BEREKENEN

Om erachter te komen hoe hoog de wegenbelasting voor uw camper is, hoeft u niet veel moeite te doen. U berekent het eenvoudig via de belastingdienst, door het stappenplan te volgen en de antwoorden in te vullen. Het formulier berekent automatisch de hoogte van de camper wegenbelasting per kwartaal.

TIP VOOR HET BESPAREN OP UW CAMPER WEGENBELASTING

Als u met uw camper de weg op gaat, zult u belasting moeten betalen. Maar wist u dat u honderden euro’s kunt besparen als u de camper een tijd niet gebruikt? Veel campereigenaren gebruiken het huisje op wielen maar een aantal weken of maanden per jaar en de overige tijd staat hij stil. Het is dan mogelijk om de camper tijdelijk te schorsen.

CAMPER SCHORSEN

Het schorsen van uw camper betekent dat het kenteken tijdelijk niet meer ingeschreven staat bij de RDW. Een schorsing duurt standaard een jaar, maar u kunt het altijd tussentijds weer opzeggen als u de camper weer wilt gebruiken. Tijdens de schorsing betaalt u geen wegenbelasting voor de camper, wat u een hoop geld op jaarbasis kan besparen. U regelt de schorsing van uw camper al binnen een paar minuten, via de website van de RDW.

UW DROOMHUIS OP WIELEN (VER)KOPEN?

Heeft u een camper, maar wilt u hem verkopen óf wilt u juist een (nieuw) droomhuis op wielen kopen? Karsten Campermakelaardij bemiddelt de aan- en verkoop van campers en caravans. We helpen particulieren bij het taxeren, aanbieden, verkopen, kopen en overdragen van kampeerauto’s. Neem contact met ons op voor meer informatie.