Terug naar blogoverzicht

Internet op de camping, hoe werkt dat?

In je camper of caravan wil je natuurlijk gebruik kunnen maken van stabiel en snel internet. Zo kun je onder andere onderweg contact houden met vrienden en familie of je favoriete serie blijven kijken. Tegenwoordig bestaan er meerdere opties voor het verkrijgen van een internetverbinding op de camping. Op deze pagina noemen we deze mogelijkheden en lichten we ze toe.

Hoe werkt internetten op de camping?

Wanneer je een internetverbinding in je camper wilt creëren, zul je er snel achter komen dat er meerdere opties zijn. De populairste en meest voorkomende dataverbindingen zijn als volgt:

 • Mobiel internetten (met MiFi router of losse simkaart)
 • Camping WiFi
 • Schotel

Mobiel internetten

De snelst groeiende vorm van ‘camping internet’ is het gebruiken van een mobiele verbinding. Hierbij wordt er niet gebruikgemaakt van een vast netwerk, maar van mobiele netwerken van providers (via zendmasten). De belangrijkste voordelen hiervan zijn:

 • Op veel campings een betere dekking via zendmasten in plaats van het vaste netwerk van een provider.
 • Veiliger dan de meeste WiFi netwerken (vooral veiliger dan openbare WiFi netwerken).
 • Zelf je kosten bepalen; geen verplichting tot vaste of automatische kosten.
 • Goedkoper dan internetten via een satellietsysteem.
 • Vaak is mobiel internet sneller dan WiFi netwerken (vooral in vergelijking met openbare WiFi netwerken).

MiFi router met data simkaart

Een mobiele router (MiFi) met simkaart is een totaaloplossing van mobiel internet. Je hebt hiermee namelijk direct een oplossing voor internet op de camping op 10 of meer apparaten (afhankelijk van welke router je bezit). Een MiFi router zendt een WiFi-signaal uit, waardoor je gemakkelijk je eigen, persoonlijke WiFi-verbinding creëert.

Voor MiFi routers worden data only simkaarten aangeraden, omdat bellen en sms’en niet relevant is voor internet op de camping met een mobiele router. Een data only sim is het meest geschikt.

Losse simkaarten

Hoewel een mobiele router op de camping aangeraden is, is het niet verplicht. Je kunt natuurlijk ook een simkaart in je eigen apparaat (zoals je smartphone of tablet) plaatsen om een internetverbinding te creëren. Ook hierbij is een data simkaart handig, aangezien je alleen internet nodig hebt. Een data only simkaart is vaak voordeliger en handiger in gebruik.

Mobiel internet voor jouw camper?

Je eigen mobiele dataverbinding creëren met een MiFi router met simkaart, of losse simkaart? Onze partner XIPO CONNECT biedt verschillende oplossingen aan. Denk hierbij onder andere aan data simkaarten voor Nederland (goedkoopste tarieven), maar ook simkaarten voor campings binnen Europa, of zelfs MiFi routers met een van de bovengenoemde simkaarten.

Bekijk de pagina over internet op de camping van XIPO CONNECT voor meer informatie. Gebruik kortingscode premiumpartner-karsten voor 10% korting op alle producten!

Ga naar XIPO CONNECT voor meer informatie!

Camping WiFi

Op campings zijn vaak al bestaande WiFi-netwerken aanwezig. Over het algemeen is WiFi van de camping makkelijk en goedkoop. Je kunt er vaak direct mee verbinden en meestal kost het niets of weinig. Toch zijn er wel een aantal nadelen:

 • WiFi van de camping is vaak onveilig. Dit komt doordat het een openbaar of slecht beveiligd netwerk is, waardoor je meer risico loopt wanneer je hiermee verbindt.
 • De verbindingen zijn vaak traag en instabiel.
 • Camping WiFi is niet altijd beschikbaar.
 • Niet geschikt voor internet onderweg.

Schotel

Met een ingebouwde schotel kun je internet in je camper krijgen. Deze moet je laten installeren, waarna je nog een abonnement moet afsluiten. De initiële kosten van deze methode zijn vrij hoog. Vaak wordt een satellietschotel ingezet om televisie te kijken. Tegenwoordig is het tevens mogelijk om tv-zenders te streamen via het internet, waardoor televisie abonnementen minder populair zijn dan voorheen.

Conclusie

Wil je internet in je camper, dan heb je tegenwoordig meerdere mogelijkheden. De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor mobiel internet op de camping, vooral in combinatie met een MiFi router. Voor welke optie je ook kiest, houd er rekening mee dat je op tijd begint met het installeren of klaarzetten, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen!