Terug naar blogoverzicht

Veilig rijden met een caravan

Rijden met een caravan kan spannend zijn, vooral als u voor het eerst op vakantie gaat met uw droomhuis op wielen. Er is een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om veilig met een caravan te rijden en tijdens de rit niet te gaan slingeren. De belangrijkste factoren zijn de belading van uw caravan en uw snelheid. Lees in dit blog hoe u slingeren voorkomt en veilig met uw caravan op uw vakantiebestemming aankomt.

Navigeer snel naar:

WAAROM GAAT EEN CARAVAN SLINGEREN?

In feite begint de caravan altijd te slingeren door invloeden van buitenaf, zoals een harde windvlaag, oneffenheden in de weg of een drukgolf na het inhalen van een vrachtwagen. Een te hoge snelheid is echter altijd de doorslaggevende factor.

Afhankelijk van verschillende factoren, zoals de combinatie, het gewicht van de caravan en de belading, heeft u een maximale snelheid. Vaak is deze 90 km/u. Is uw caravan bijvoorbeeld niet goed beladen, dan is de maximale snelheid ook lager. De slingering begint met een kleine pendelbeweging. Houdt deze niet op, dan kan de hele combinatie gaan slingeren. Wanneer door de caravan ook de auto gaat slingeren, is er geen houden meer aan.

HOE VOORKOMT U SLINGEREN?

Voorkom slingeren door een veilige combinatie te kiezen, de caravan goed te beladen en op tijd uw snelheid aan te passen. Gaat uw caravan onverhoopt toch wel slingeren? Zorg ervoor dat u direct krachtig (maar wel gedoseerd) remt, uw vaart verminderen is het enige dat helpt.

BELADING EN GEWICHT VAN UW CARAVAN

Het belangrijkste wanneer u gaat rijden met uw caravan, is dat hij goed beladen is. Dit betekent dat uw caravan niet te zwaar mag zijn en dat het gewicht in uw caravan goed verdeeld is. Wanneer uw caravan namelijk te zwaar is of het gewicht niet goed verdeeld is, kan hij tijdens het rijden gaan slingeren.

JUISTE BELADING VAN DE CARAVAN TIJDENS HET RIJDEN

Het beste is om eerst alle spullen in uw auto te plaatsen, zoals in de kofferbak of op de achterbank, en als deze vol is pas spullen in de caravan te leggen. Zo voorkomt u dat de gewichtsverdeling tussen de auto en de caravan niet meer goed is. De gouden 75% regel is dat het gewicht van de (beladen) caravan niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto mag zijn.

WAT IS HET MAXIMUMGEWICHT VAN UW CARAVAN?

Elke caravan heeft een maximumgewicht. Dit staat onder andere op het typeplaatje dat vaak op de dissel is bevestigd, of op het kentekenbewijs. Wanneer u deze overschrijdt, moet u het gewicht omlaag brengen door meer in de auto te leggen of spullen thuis te laten. Dit voorkomt niet alleen gevaarlijke situaties, maar ook hoge boetes.

WAT IS EEN JUISTE GEWICHTSVERDELING VAN DE BELADING?

De spullen die u toch in de caravan laadt, moet u zo goed mogelijk verdelen. Dit voorkomt slingeren en stuiteren van de caravan en verhoogt de stabiliteit. Berg daarom zware voorwerpen nooit op in hoge kastjes, maar juist in het midden van de caravan, ter hoogte van de as.

De opbergplekken onder de bank of het bed zijn helaas dus niet geschikt om zware spullen, zoals de voortent, in op te slaan. Hetzelfde geldt voor de disselbak (leeg bijvoorbeeld de watertanks voordat u gaat rijden als u deze in de disselbak bewaart). Het is ook belangrijk om de linker- en rechterkant van de caravan even zwaar te beladen.

BEVESTIGEN VAN DE BAGAGE

Vanwege tijdsbesparing kan het verleidelijk zijn om uw spullen niet vast te maken. Het is toch verstandig om dat wel te doen. Ten eerste voorkomt het dat uw bagage gaat schuiven, zodat de gewichtsverdeling niet verandert tijdens het rijden. Vooral met het rijden in de bergen kan dit problemen veroorzaken. Daarnaast wilt u natuurlijk dat uw spullen én uw caravan niet beschadigen.

JUISTE KOGELDRUK

De kogeldruk is het gewicht waarmee de caravan op de trekhaak op de auto drukt. Bij een te hoge kogeldruk drukt er te veel gewicht op de achterkant van de auto, waardoor de voorkant omhoogkomt. Dit maakt de auto veel minder stabiel. Bij een te lage kogeldruk wordt de auto juist omhoog gedrukt en nemen de stabiliteit en de demping enorm af.

HOE KUNT U DE KOGELDRUK METEN?

U kunt de kogeldruk meten met speciale kogeldrukmeters, maar het kan ook met een gewone personenweegschaal. Meet de kogeldruk als de caravan volledig beladen is en waterpas staat. Is hij veel hoger of lager dan het advies, dan moet u de belading aanpassen door bijvoorbeeld gewicht te verplaatsen uit de uiteinden van de caravan naar het midden van de caravan.

Kogeldruk meten met een personenweegschaal

Kogeldruk meten met een speciale kogeldrukmeter

WAT IS EEN VEILIGE COMBINATIE OM MET UW CARAVAN TE RIJDEN

Niet elke auto kan elke caravan trekken. Houd rekening met de maximum aanhangwagenmassa van de auto, die achter op het kentekenbewijs staat. Als de caravan te zwaar is voor de auto, dan kan dit tot gevaarlijke situaties op de weg leiden. U kunt op verschillende websites, zoals die van de ANWB, uitrekenen of uw auto de caravan veilig kan trekken.

CONTROLEER DE BANDEN EN BANDENSPANNING

Niets is vervelender dan op de dag van inpakken erachter komen dat uw banden niet in orde zijn. Breng de banden van uw caravan dus ruim voor vertrek op de juiste spanning en houdt dit in de gaten. Als een band te zacht is heeft u nog voldoende tijd om uw banden op te pompen of te wisselen en levert u dat geen extra stress op. Vergeet niet om ook uw reservewiel te controleren.

WAT IS DE JUISTE BANDENSPANNING?

De juiste bandenspanning kunt u vaak vinden op de wielkast of in het instructieboekje van de caravan. Het is handig om ook meteen even de bandenspanning van de trekauto te controleren. Deze is te vinden in het instructieboekje, de deurstijl en veelal in de binnenkant van de brandstofklep.

CONTROLEER UW PAPIEREN VOORDAT U MET DE CARAVAN GAAT RIJDEN

In de meeste gevallen heeft de caravan een apart kenteken. Toch vergeten heel wat caravanbezitters bij het inpakken het kentekenbewijs van de caravan. Als u het kentekenbewijs in het dashboardkastje van de auto bewaart, heeft u alle papieren bij de hand en kunt u zorgeloos op reis.

TIP: MAAK EEN PROEFRIT

Gaat u voor het eerst met de caravan rijden? Dan raden we ten zeerste aan om eerst een proefrit te maken. Zo voelt u of de caravan juist beladen is en hoe hij reageert. Als u op tijd begint met inpakken, heeft u nog genoeg tijd over om een proefrit maken. Daarna kunt u nog aanpassingen maken als de rit niet goed voelde.

VRAGEN OVER RIJDEN MET EEN CARAVAN?

Weet u niet zeker of uw auto de caravan kan trekken of hoe u de caravan het beste kunt beladen? Karsten Caravanmakelaardij helpt u graag om veilig op reis te gaan. Als de combinatie niet goed is, kunt u bij ons ook een nieuwe caravan kopen. Kom vrijblijvend langs in onze showroom of bekijk online ons aanbod.

BEL 0229 261 635 Bekijk ons aanbod caravans