Terug naar nieuwsoverzicht

Wel of niet mijn caravan verzekeren?

Het overgrote deel van het jaar gebruikt u uw caravan waarschijnlijk niet. De vraag rijst dan ook al snel of een caravanverzekering wel nodig is. Bij Karsten Caravanmakelaardij weten we als geen ander dat schade aan uw caravan al snel in de papieren gaat lopen en kan een caravanverzekering dus voorkomen dat u een grote financiële tegenvaller te verwerken krijgt. In dit blog geven we antwoord op de vraag of een caravanverzekering nodig is.

CARAVANVERZEKERING VERPLICHT?

Een caravanverzekering is niet verplicht gesteld door de overheid. Wanneer u met aangekoppelde caravan een aanrijding veroorzaakt wordt de schade aan het andere voertuig gedekt door de WA-verzekering van uw auto. Maar ook de schade toegebracht door uw ‘losse’ caravan is verzekerd. Zo kan door een onoplettendheid bijvoorbeeld uw caravan tegen de auto van de buurman rollen. De schade die de buurman aan zijn auto ondervindt, wordt in de meeste gevallen gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering.

WAAROM TOCH EEN CARAVANVERZEKERING AFSLUITEN?

De voorgaande voorbeelden geven weer dat de schade toegebracht aan anderen wordt vergoed. Echter wordt de schade aan uw eigen caravan niet vergoed en dus bent u bij een aanrijding zelf verantwoordelijk voor de reparatiekosten van uw caravan. Bij onherstelbare schade is het zelfs zo dat u een nieuwe caravan moet aanschaffen. Om financieel leed te voorkomen adviseren wij u om toch een caravanverzekering af te sluiten.

WELKE MOGELIJKHEDEN ZIJN ER?

In de wereld van verzekeringen zijn er talloze mogelijkheden om uw caravan te verzekeren. In het onderstaande overzicht ziet u wat u allemaal kunt verzekeren en wat niet. Uiteraard is de dekking per verzekeraar verschillend, deze tabel dient dan ook slechts ter indicatie.

DEKKING

WA-PLUS

ALL RISK

Ongevalschade

Brandschade

Natuurschade

Onbekende schade door anderen toegebracht

Diefstal- of inbraakschade

Hagelschade

Inboedel caravan

Accessoires

Constructiefouten

x

x

Verkleuring

x

x

Gebrekkig onderhoud

x

x

Bandenschade

x

x

Wegsleepschade

x

x


Soms is het ook mogelijk om uw verzekering te laten gelden in een bepaalde regio (bijvoorbeeld de Benelux + Duitsland) of periode. Of u daarvan gebruik moet of kunt maken hangt af van uw eigen situatie en natuurlijk de beoogde verzekeraar. Maak daarom een goede vergelijking van het aanbod en zodat u altijd de verzekering heeft die bij uw situatie past.

CARAVANSCHADE: WAT NU?

Helaas komt het maar al te vaak voor dat de reparatiekosten van schade niet opwegen tegen de waarde van de caravan. Ook in dat geval kan een caravanverzekering uitkomst bieden. De verzekering keert dan in elk geval de dagwaarde uit en bij jonge caravans soms zelfs nog de nieuwprijs. Mocht u toch uw caravan willen laten herstellen, laat dit dan door een echte caravanspecialist doen.

Moet ik nu een caravanverzekering afsluiten? Ja, wij adviseren om dat wel te doen. Kies wel een verzekering die bij uw reisgedrag en situatie past om de verzekering zo goedkoop mogelijk te houden. Twijfelt u nog? Neem dan contact op via 0229 261 635.